Søvnpolitik.
Hvorfor en søvnpolitik.
I Børnehuset Moesbakken har vi besluttet at beskrive vores søvnpolitik. Ønsket er at oplyse jer om, hvad i som forældre, kan forvente, når jeres barn går i vuggestuen. Vi tager udgangspunkt i den nyeste forskning på området og følger derved de anbefalinger, som eksperterne foreskriver.
Søvn i vuggestuen.
I vuggestuen mener vi, at søvn er en vigtig forudsætning for det lille barns udvikling - både fysisk og psykisk. Vores faglige holdning er, at børn skal have lov til at sove til de er udhvilede.
I vuggestuen har barnet sin “arbejdsdag” med adskillige indtryk, krav og mange børn og voksne det skal forholde sig til. Det kræver overskud og derfor har barnet brug for søvn til at restituere og bearbejde de mange indtryk det får i løbet af dagen.
Vi vækker derfor ikke børn fra deres middagslur, og alle børn får mulighed for søvn eller hvile i middagsstunden.
Hvis et barn er træt, bliver det puttet. Vi tager udgangspunkt i det enkelte barns behov og hvis barnet er træt skal det sove. De mindste børn følger deres søvnrytme og sover flere gange i løbet af dagen.
Dialog.
I perioder kan kan der være behov for regulering af søvnen, f.eks. I overgangen fra 2 til 1 lur om dagen. Her er dialogen mellem forældre og personale vigtig, for at vi sammen kan finde de bedste sovemønster for barnet. Vi ser det som et fælles projekt at jeres barn har en god søvnrytme, som fungere både i vuggestuen og derhjemme. Derfor vil vi gerne rådgive og tale om løsninger, hvis der i perioder er problemer med at få jeres barn til at sove derhjemme.
Ritualer inden middagssøvn.
Når børnene har spist frokost, er der faste ritualer inden de skal ud og sove. De bliver på skift puslet og mens der ventes på at det bliver ens tur på badeværelset, læses der historier, synges og leges, så børnene stille og roligt falder til ro inden de skal ud og sove. Børnene sover i barnevogne, krybber eller inde på madrasser.
Begrundelsen for vores søvnpolitik.
Søvnforskning viser at det kan være skadeligt for børns udvikling, at blive vækket i deres middagslur. Børn producer store mængder af væksthormoner, mens de befinder sig i de dybeste søvnstadier. Dårlig søvn forhindrer dem ikke bare i at vokse, men også i at hele sår og genopbygge kroppens celler.
Langtidshukommelse virker først for alvor under søvn. På scanninger kan man se, hvordan hjernen rydder op i dagens indtryk og sørger for, at det vigtigste hænger ved. Børn der sover for lidt, lærer og forstår med andre ord mindre, end børn der får tilstrækkelig søvn
Børn, der får lov til at sove middagslur, til de vågner - friske og udhvilede - sover også bedre om natten.
Når vi sover hæmmes mange af kroppens impulser, og det har stor betydning for, at vi er godt tilpas når vi vågner. Det har også betydning for trivslen, humøret og overskuddet i vuggestuen om eftermiddagen, når børnene selv er vågnet og har fået den søvn de har brug for.
Så længe skal børn normalt sove/døgn:
• 0-4 mdr. 16-20 timer.
• 4-12 mdr. 11-16 timer om natten + middagslur x 1-4
• 12 mdr-3 år 12-13 timer om natten + middagslur x 1-2
• 3-5 år 11-12 timer om natten + middagslur x 0-1
Nogle gode regler:
• 0-4 mdr: Der er ingen soverutiner.
• 4-12 mdr: Begynd at træne soverutiner. Forstyr ikke søvnen i løbet af dagen.
• 1-3 år: Sørg for faste soverutiner. Forstyr ikke søvnen i løbet af dagen.
• 3-5 år: Sæt trygge, men bestemte grænser for at sove og stå op